Potrivit analizei realizate de Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Agrocereale, Olanda a fost principala destinație de export pentru uleiul moldovenesc, cu 5.718 tone livrate în primele patru luni ale anului 2025. Anterior, piețele cele mai mari pentru uleiul din Moldova erau România, Egipt și Spania. Pe locul al doilea în acest an se află Italia, cu 3.615 tone de ulei exportat.
În schimb, România, care în 2023 a importat aproape 190.000 de tone de ulei vegetal, a recepționat doar 988 de tone în 2025. Situația este similară pentru Egipt, care în 2024 a importat peste 21.000 de tone, dar în 2025 nu a raportat nicio livrare până în luna mai.
Un alt element semnificativ al analizei este retragerea din topul exportatorilor a unor companii mari, precum Floarea Soarelui din Bălți și Agrofloris-Nord, ambele parte a grupului Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi. În schimb, compania Global Farming Internațional SRL, parte a grupului cipriot Sungrain și specializată în cultivarea de culturi agricole, deține acum o cotă de peste 85% din piața exporturilor de ulei vegetal din Moldova.
Pe de altă parte, Floarea Soarelui din Bălți a devenit, în primele patru luni ale anului 2025, cel mai mare importator de ulei vegetal din țară, cu un volum de 1.152 de tone, ceea ce reprezintă 20% din importurile totale. În 2024, grupul Sheriff din regiunea transnistreană era lider la importurile de ulei vegetal.
Iurie Rija consideră că decizia Floarei Soarelui din Bălți de a importa ulei vegetal este una economic justificată, având în vedere costurile mari ale materiei prime și faptul că producerea unei cantități mici de ulei pe termen scurt nu este rentabilă. Astfel, importul a fost văzut ca o soluție punctuală, nu o strategie pe termen lung.
În plus, aproximativ 85% din importurile de ulei din Moldova în primele patru luni ale anului 2025 provin din Ucraina, iar 8% din Rusia.